Ammatillinen tukihenkilötyö
Varsinais-Suomen Sosiaalipalveluiden ammatillinen tukihenkilö on turvallinen aikuinen, joka on lastensuojelun ammattilainen.
Ammatillinen tukihenkilötyö perustuu nuoren/lapsen ja tukihenkilön väliseen luottamussuhteeseen. Tukihenkilötyön asiakasryhmä on leikki-ikäisestä aikuiseen nuoreen, joiden kanssa työskentely on tavoitteellista työskentelyä, joka on asiakassuunnitelmissa ennalta sovittua. Tukihenkilötyötä tarjotaan lastensuojelun avohuollon tukitoimena ja jälkihuollon palveluna. Jälkihuollon kohteena voi olla täysi-ikäisyyden saavuttanut nuori tai laitoksesta kotiutunut lapsi.
Sisältö
Tukihenkilö tapaa asiakkaan joko tämän kotona, ammatillisen tukihenkilön toimitiloissa tai muussa yhteisesti sovitussa paikassa. Tuki voi olla asiakkaan ajankohtaisen tilanteen, toimintojen ja haasteiden tukemista ja toiminnoissa ohjaamista (keskustelut, kuulumiset, läksyt, kokeet, tehtävät, harrastukset, itsenäistymisen tukeminen jne.).
Tukihenkilötoiminnan sisältöön voi myös kuulua harrastukset, kulttuuritapahtumat, luontotoiminta, urheilu, valokuvaus, taide/ kuvaamataito, kädentaidot (puutyöt, mopo- ja polkupyöräremontit), radio- ohjattavat, veneily, yhteislenkit, kiipeily jne., riippuen aina siitä, mikä on katsottu asiakkaan sen hetkistä tilannetta parhaiten tukevaksi.
Tukihenkilötoiminnan kesto ja suunnittelu
Tukihenkilötyö on määräaikaista ja sen kesto ja tavoitteet suunnitellaan sosiaalityöntekijän ja perheen yhteisvoimin asiakassuunnitelmissa. Tukihenkilötyön jatkoa ja tavoitteiden täyttymistä arvioidaan 3-4 kk välein. Tukihenkilötyöstä laaditaan kirjallinen raportti ennen asiakassuunnitelmaa, joka toimitetaan perheelle ja sosiaalityöntekijälle. Tukihenkilötyö perustuu aina vahvaan monialaisen tiimin tukeen. Tiimissä luodaan asiakassuunnitelman tavoitteiden pohjalta toimintamallit, joiden perusteella työ toteutetaan. Näiden luomisessa otetaan aina huomioon perheen kokonaistilanne. Tukihenkilö saa työhönsä jatkuvaa tukea tiimiltä tarpeen mukaan.