Avomuotoinen perhekuntoutus
Avomuotoinen perhekuntoutus on yksilöllisesti perhe ja tilanne huomioiden suunniteltu moniammatillinen kuntoutusprosessi. Työskentelyä toteuttaa moniammatillinen tiimi, jossa työskentelee tilanteesta riippuen perhekuntoutustyöntekijä, perheterapeutti, psykoterapeutti, sosiaalityöntekijä, perhetyöntekijä tai ammatillinen tukihenkilö. Tiimin sosiaalityöntekijä toimii tiimissä oman toimensa ohella.
Avomuotoinen perhekuntoutus on suunniteltu ennaltaehkäisemään laitossijoituksia sekä toimimaan tiiviinä työskentelymallina laitosmuotoisen perhekuntoutuksen ohella / sijaan. Avomuotoista perhekuntoutusta toteutetaan tilanteissa, joissa muut työskentelymuodot, kuten perinteinen perhetyö tai tukihenkilötyö ei ole riittävää.
Avomuotoinen perhekuntoutuksen kesto vaihtelee kolmesta kuukaudesta vuoteen. Perhekuntoutusprosessia arvioidaan tiimissä 1-3 kertaa kuukaudessa sekä sosiaalityöntekijän kanssa kolmen kuukauden välein tai sovitusti.
Kuntoutusmalli perustuu suhdekeskeiseen ja hypoteesikeskeiseen malliin, jossa pyritään löytämään nopeasti oireita aiheuttavien tekijöiden syyt. Perhekuntoutus perustuu tutkittuun tietoon siitä, miten perhettä voidaan kuntouttaa suhteiden avulla sekä systeemisesti ymmärtäen lapsen tai nuoren taustalla oleva perhetilanne.
Avomuotoinen perhekuntoutus toteutetaan kotona, vastaanotolla tai toiminnallisessa ympäristössä muodosta ja tarpeesta riippuen. Avomuotoinen perhekuntoutus voi pitää sisällään 1-5 tapaamista viikossa.